Lloc web orientat als practicants d'activitats
Centenari de l'SMC: 100 anys mirant el cel

Calamarsa

Grans de glaç esfèrics de fins a 5 mm de diàmetre, rarament cònics, transparents o semitransparents. Poden tenir un nucli de calabruix o neu granulada. No es trenquen en caure a terra i són difícils d’aixafar.

El seu origen poden ser els moviments de convecció ascendents i descendents que tenen lloc a l’interior dels cumulonimbus o, en temps fred, la congelació de gotes de núvol subfoses sobre un nucli de calabruix o de neu granulada (glaç semitransparent) o la congelació de gotes d’aigua en travessar un estrat prou gruixut d’aire amb temperatura sota zero (glaç transparent).

Pedra

Grans de glaç esfèrics de més de 5 mm de diàmetre, conjunt de grans de glaç soldats entre sí, o trossets de glaç irregulars, sovint formats per capes alternativament opaques i transparents. Cauen durant tempestes fortes i gairebé sempre acompanyats d’intensa activitat elèctrica. Es considera pedra grossa quan el seu diàmetre major és superior als 2 cm.

Creixen formant clovelles alternativament clares i opaques.

Quan la seva grandària impedeix els forts corrents verticals mantenir-los en suspensió, o els moviments de convecció disminueixen la seva velocitat, els grans de pedra precipiten cap a la superfície.
Les capes opaques corresponen a fases de ràpida congelació de petites gotes subfoses interceptades pel grànul de glaç. La rapidesa de la congelació atrapa diminutes bombolles d’aire que donen aquest color blanc al glaç. Per oposició, les capes vidriades i transparents es produeixen per la lenta congelació d’aigua líquida que embolcalla el grànul de gel en el seu moviment d’ascens cap a zones amb temperatura negativa.

Cada parell d’anells blanc-transparent és una volta d’ascens i descens completa dins el núvol.

Data d'actualització: 27.06.2018