Índex ultraviolat (UVI)

Què és l’UVI?

L’índex ultraviolat (UVI) és una mesura de la intensitat de la radiació UV a la superfície terrestre tenint en compte els efectes eritemàtics (de cremada) que produeix sobre la pell humana. Els valors de l’UVI es presenten com números enters agrupats en cinc categories d’exposició diferenciades pel seu color. Com més elevat sigui el valor de l’índex, major és el potencial de la radiació per produir danys a la pell i els ulls i menor és el temps necessari per a que es produeixi.

L’UVI es va definir i estandarditzar sota la col·laboració de diferents institucions internacionals (l’Organització Mundial de la Salut i l’Organització Meteorològica Mundial, entre d’altres) . El resultat és una presentació uniforme de l’UVI arreu del món permetent la comparació de números i colors per a la seva fàcil comprensió (Figura 1).

Categories d'exposició de la radiació UV. Valors d'UVI per cada categoria d'intensitat
Figura1: Categories d’exposició de la radiació UV. Valors d’UVI per cada categoria d’intensitat

Quina quantitat de radiació UV arriba a la terra?

La regió UV de la radiació solar cobreix el rang entre els 100 i els 400 nm i se sol dividir en tres bandes: UVC (100-280 nm), UVB (280-320 nm) i UVA (320-400 nm).
Els factors més importants que afecten a la radiació solar UV que arriba a la superfície terrestre són:

 • Altura solar: com més alt està el Sol sobre l’horitzó, més alts són els valors de radiació UV ja que els raigs incideixen més perpendicularment. L’altura solar varia al llarg del dia i de l’any, essent màxima durant el migdia als mesos d’estiu.
 • Latitud: regions més properes a l’Equador, latituds més baixes, presenten valors de radiació majors que latituds més altes.
 • Ozó: tota la radiació UVC i gairebé el 90% de la UVB són absorbides per les molècules d’ozó a les capes altes de l’atmosfera. La radiació solar UVA s’atenua menys. El resultat és que a la superfície terrestre arriba la radiació UVA amb una petita fracció d’UVB.
 • Nuvolositat: els núvols són els principals atenuadors de la radiació solar, tot i que la presència de nuvolositat no impedeix que arribi radiació UV a la superfície terrestre i fins i tot, és possible que s’incrementin els valors de radiació quan rebem directament la llum solar més la procedent de la reflexió dels núvols.
 • Altitud: a major altitud, major valor de radiació solar UV ja que la capa d’atmosfera que han de travessar els raigs solars és menor. L’UVI augmenta al voltant d’un 11-14% per cada quilòmetre que es puja.
 • Reflexió del terra: Els diferents tipus de superfície i d’usos del sòl condicionen la seva reflectivitat (albedo). En promig, les superfícies lliures de neu tenen una reflectivitat del 10% per la radiació, en canvi, una coberta de neu presenta reflectivitats de l’ordre del 85%. La sorra pot reflectir fins al 25% de la radiació, incrementant la dosi d’UV rebuda a la platja. A l’aigua, el 95% de la radiació penetra i en aigües molt netes i Sol molt alt fins al 50% de radiació pot arribar als 3 m de profunditat.
 • Dispersió per aerosols i gasos: l’aire i les partícules que porta en suspensió (aerosols) atenuen també la radiació solar incident a la superfície terrestre, degut als processos d’absorció i dispersió de la radiació que produeixen.

Què és la predicció comarcal de l’UVI?

Es tracta d’una predicció dels valors de l’UVI a les capitals de comarca pel dia present, per demà i per demà passat.  La determinació de l’UVI es realitza a partir d’un model numèric radiatiu que estima els valors de radiació UV espectral a la superfície terrestre resolent les equacions d’intercanvi radiatiu a l’atmosfera. Per fer-ho, es tenen en compte les variables geogràfiques i astronòmiques, així com la quantitat d’ozó i la terbolesa atmosfèriques. El resultat es pondera amb els efectes d’acció eritemàtica que produeix a les persones.

Com s’interpreta la predicció comarcal de l’UVI?

Diàriament s’ofereix al web la predicció de l’UVI a les capitals de comarca pel dia present, per demà i per demà passat. Aquesta predicció inclou l’evolució al llarg del dia i una emfatització de l’UVI al migdia solar (a les 13h a l’hivern, a les 14h a l’estiu). Totes les prediccions inclouen el valor màxim per cels serens, els valors per cels mig i molt coberts per núvols i el valor previst tenint en compte la predicció comarcal de nuvolositat del Servei Meteorològic de Catalunya. Quan es consulti l’UVI previst sempre s’ha de complementar amb l’UVI màxim.

Tot i que la predicció de l’UVI es fa per les capitals de comarca, és fàcil extrapolar els valors a altres punts. Només cal tenir en consideració que en pujar d’altitud augmentarà l’UVI, igual que degut als efectes de la neu o la sorra de la platja. Durant l’hivern s’ha de tenir en compte l’efecte combinat d’altitud i neu.

Quins efectes té la radiació UV?

Tot i que petites dosis de radiació UV són bones per al cos humà ja que són essencials per a la producció de vitamina D, excessives exposicions solars poden derivar en problemes de salut per a la pell, els ulls i el sistema immunològic. L’efecte més visible i immediat de l’exposició a la radiació UV és el bronzejat (produït en la major part per la fracció UVA de la radiació solar) i l’eritema (envermelliment de la pell) produït per la fracció UVB. A més, la radiació solar UV pot produir altres efectes a curt i llarg termini com el fotoenvelliment prematur, danys a l’ADN cel·lular i la major part de casos de càncer de pell. La sensibilitat de les persones a la radiació UV depèn del seu fototipus, que no és més que la capacitat de resposta de la pell envers la radiació UV per produir melanina. Els grups més sensibles són els de les persones rosses o pèl-roges amb pell molt blanca.

Els hàbits personals en relació amb l’exposició solar són el factor de risc més important per al dany de la radiació UV. Resulta vital advertir a la població dels riscs que impliquen una sobreexposició a la radiació UV i la necessitat d’adoptar mesures de protecció per evitar-ho. Tot i que els grups més vulnerables són els fototipus més sensibles a la radiació UV i els nens, totes les persones haurien d’aplicar les mesures adequades per no excedir-se en les dosis de radiació UV.

Quines mesures s’han de prendre envers el sol?

Hi ha una sèrie de normes bàsiques que poden evitar els efectes nocius de la sobreexposició solar:

 • Intenta evitar l’exposició solar durant les hores centrals del dia, entre les 11 i les 16h.
 • Fes servir roba, ulleres de sol, barret i protector solar per evitar l’acció de la radiació solar UV.
 • Protegeix especialment a bebès i nens ja que són grups especialment sensibles.
 • Recorda que el bronzejat no limita totalment l’acció de la radiació UV i encara s’han de prendre mesures de protecció.
 • No et confiïs els dies ennuvolats, la radiació UV penetra a través dels núvols. Igualment, cal tenir present que la radiació UV no se sent o sigui que cal prestar atenció quan les temperatures són baixes però l’UVI alt com a principis de primavera o a l’hivern amb neu.
 • Consulta la predicció de l’UVI si has de fer activitats a l’exterior a través del web del Servei Meteorològic de Catalunya. Si has de viatjar, busca el web dels serveis meteorològics i no deixis de mirar la seva predicció; els valors poden ser diferents i potser has de prendre mesures de protecció suplementàries.
 • Tingues en compte que la sorra de la platja o la neu incrementaran els valors de l’UVI predit degut a la reflexió d’una part de la radiació incident. Igualment, si has d’anar a la muntanya pensa que com més alt estiguis, més alt serà el valor de l’UVI.
Data d'actualització: 13.10.2020