Benvinguda de la directora

Benvinguts/des a la pàgina web del Servei Meteorològic de Catalunya

Sarai Sarroca (obre imatge gran)

És per mi un privilegi poder explicar-vos la feina que fem a l’SMC. En aquesta web trobareu tota mena d’informació meteorològica i climatològica del nostre territori, com per exemple: dades meteorològiques generades pels equipaments d’aquesta entitat centenària (4 radars, 14 detectors de llamps, equip automàtic de radiosondatge, 190 estacions meteorològiques automàtiques i 135 estacions manuals); fins al monitoratge i les projeccions de Canvi Climàtic, passant per prediccions humanes i automàtiques, prediccions en format vídeo, avisos de situació meteorològica de perill, cartografia climàtica, imatges del satèl·lit Meteosat o les observacions meteorològiques i fenològiques de col·laboradors de totes les comarques.

Les funcions de l’entitat s’estableixen a la Llei 15/2001 de Meteorologia. És aquí on s’estableix que el Servei Meteorològic de Catalunya és el responsable d’assessorar l’Administració de la Generalitat per a que pugui fer una adequada planificació del territori, una bona gestió de l’aigua i una bona prevenció dels fenòmens meteorològics, especialment importants en un context de canvi climàtic i emergència climàtica. En casos de previsió de situacions meteorològiques de perill serà Protecció Civil qui activarà o no els corresponents plans d’emergència.

La vocació de l’SMC és ser un servei públic, proper i accessible, que arribi a assolir totes les competències pròpies d’un servei meteorològic nacional. Treballem en la direcció d’una obertura progressiva de les dades als ciutadans, obtingudes gràcies a unes infraestructures adquirides amb diners públics. A la Política de l’SMC manifestem que els seus valors principals són la qualitat, l’eficiència, el rigor, la transparència i l’arrelament al país.

Espero i desitjo que aquesta web segueixi sent un canal de comunicació cabdal en temes de meteorologia, climatologia i canvi climàtic, pel conjunt de la societat catalana.

Sarai Sarroca

Directora