Benvinguda del director

Benvinguts/des a la pàgina web del Servei Meteorològic de Catalunya

En primer lloc, agraeixo la vostra visita i us convido a conèixer la feina que es du a terme des de l’SMC. Aquest web pretén oferir als ciutadans la màxima informació possible en matèria de meteorologia i climatologia, atenent a la seva utilitat, però també al gran interès i afició que hi ha a Catalunya en aquest àmbit. És per això que hi podreu trobar tota mena d’informació sobre l’activitat de l’SMC: des de les dades meteorològiques generades pels equipaments del Servei Meteorològic de Catalunya (4 radars, 4 detectors de llamps, equip automàtic de radiosondatge, 190 estacions meteorològiques automàtiques, 135 estacions manuals…) fins al monitoratge i les projeccions del Canvi Climàtic, passant per prediccions humanes i automàtiques, prediccions en format vídeo, avisos de situació meteorològica de perill, cartografia climàtica, imatges del satèl·lit Meteosat, etc.

El Servei Meteorològic de Catalunya, les funcions del qual venen fixades per la Llei 15/2001 de Meteorologia, és el responsable d’assessorar l’Administració de la Generalitat per a que pugui fer una adequada planificació del territori, una bona gestió de l’aigua i, per sobre de tot, una bona prevenció dels fenòmens meteorològics que duen un perill important associat, a través, en aquest cas, de Protecció Civil, qui activa, si escau, els corresponents plans d’emergència.

La vocació de l’SMC és ser un servei públic, proper i accessible, que arribi a assolir totes les competències pròpies d’un servei meteorològic nacional. Treballem en la direcció d’una obertura progressiva de les dades als ciutadans, obtingudes gràcies a unes infraestructures adquirides amb diners públics. A la Política de l’SMC manifestem que els seus valors principals són la qualitat, l’eficiència, el rigor, la transparència i l’arrelament al país.

Espero i desitjo que aquest web sigui un canal de comunicació a través del qual la societat catalana pugui conèixer cada dia més la meteorologia -que ens apassiona a tants-, i el Servei Meteorològic de Catalunya, una institució centenària.

Eliseu Vilaclara

Director