Publicacions tècniques
Notes d’Estudi
Les Notes d’Estudi del Servei Meteorològic de Catalunya són un canal de difusió dels diferents treballs i estudis de les ciències atmosfèriques que es portin a terme al país i que l’SMC consideri d’interès.
- Nota d’estudi núm. 75 – Atles Climàtic de Catalunya 1991-2020 Termopluviometria mitjana [PDF,2,59 MB.] .Edició 2023.
S’explica la feina que hi ha al darrere de l’Atles Climàtic 1991-2020 d’una forma divulgativa. - Nota d’estudi núm. 74 – Climatologia de la probabilitat de calamarsa a Catalunya [PDF,2,19 MB.] .Edició 2013.
Aquest treball presenta la climatologia de la probabilitat de calamarsa a Catalunya entre el 2006 i el 2010 mitjançant el mètode de Waldvogel i calibrat pel Servei Meteorològic de Catalunya a mitjans de 2004. - Nota d’Estudi núm. 73 Aproximació a la climatologia de llamps a Catalunya: anàlisi de les dades de l’SMC per al període 2004-2008 [PDF,3,19 MB.]. Edició 2011
Aproximació a la metodologia de la base de dades de llamps creada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), amb l’objectiu de donar resposta a preguntes com ara en quines zones de Catalunya cauen més llamps, a quina hora es dóna la màxima activitat, etc. - Nota d’Estudi núm.72 Estudi i modelització del cicle de vida de les tempestes amb tècniques de teledetecció [PDF,1,12 MB.]. Edició 2008
Aquest estudi presenta un mètode de seguiment de tempestes i anàlisi del seu cicle de vida, desenvolupat per l’equip de teledetecció de l’SMC. El mètode combina dades radar i de llamps, considera les tempestes com a objectes i integra aquest informació en una única estructura per tal de fer de manera més correcta la identificació, el seguiment en el temps i la predicció a molt curt termini. - Nota d’Estudi núm.71 Verificació dels models de mesoescala operatius al servei meteorològic de Catalunya [PDF,5,94 MB.]. edició 2007
En aquesta nota d’estudi es dóna a conèixer la metodologia seguida a l’SMC quant a la verificació dels models numèrics de pronòstic del temps, fonamentals en les tasques de predicció operativa. - Nota d’Estudi núm. 70 Resum de les notes d’estudi de l’antic Servei Meteorològic de Catalunya [PDF 16,2 MB.]. Edició 2005
Catàleg que inicia una col·lecció de les fitxes-resum de les 69 Notes d’Estudi que el Servei Meteorològic de Catalunya va publicar entre el 1921 i el 1938.
Manual per als observadors del Servei Meteorològic de Catalunya
Eina de consulta i de formació per al col·lectiu de col·laboradors de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM), editat amb la finalitat d’unificar els criteris que identifiquen els fenomens meteorològics i resoldre dubtes i ambigüitats comuns en la seva interpretació.El manual s’estructura en un conjunt de fitxes, una per a cada fenomen atmosfèric o gènere de núvol, amb la definició, consells per a l’observació i una fotografia il·lustrativa. Algunes fitxes inclouen també l’apartat “Per saber-ne més”, que conté explicacions més teòriques sobre meteorologia i climatologia. Al final de la publicació hi ha quadres d’identificació de l’alçada de les ones i de la força del vent, un espai bibliogràfic, una pàgina amb altres fenomens consignats als textos però que no disposen de fitxa pròpia,i un índex de fotografies amb la localització i la datació de cada imatge.
- Manual per als observadors del Servei Meteorològic de Catalunya [PDF,4,59 MB.]. Edició 2011
Anuaris de dades meteorològiques
Resum de les dades procedents de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), de l’estació de radiosondatge de Barcelona ide la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques Atmosfèriques (XDDE).
Mapes de precipitació màxima diària esperada a Catalunya per a diferents períodes de retorn
CD-ROM amb els resultats d’un estudi de precipitació màxima diària esperada per a diferents períodes de retorn a Catalunya. La metodologia ha consistit en fer un anàlisi escalar utilitzant sèries de dades procedents d’estacions pluviomètriques. Edició 2005.
Atles Climàtic de Catalunya 2003
CD-ROM amb el resum de les dades procedents de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), de l’estació de radiosondatge de Barcelona i de la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques Atmosfèriques (XDDE). Edició 2003 .
Publicacions i CDs a la venda al Servei Meteorològic de Catalunya i a la Llibreria en línia de la Generalitat de Catalunya.