Butlletí estacional

Darrer butlletí: Tardor 2022, excepcionalment càlida i seca

Precipitació

Dèficit pluviomètric generalitzat, sobretot a punts del Vallès Oriental, Bages, Barcelonès i Garraf, amb totals que suposen menys del 15% del valor climàtic corresponent. Només de forma puntual la precipitació va ser semblant a la mitjana climàtica.

Temperatura

Càlida arreu, molt càlida en àrees de l’altiplà Central, litoral o Prelitoral Central, amb valors d’anomalia superior als +3,5 ºC a la Segarra, punts del Barcelonès i Baix Llobregat i en canvi no va superar +1 ºC a molts sectors del Pirineu.

Irradiació solar global

Valors d’irradiació solar molt semblants als normals, inferiors a la mitjana al terç Sud i a comarques occidentals.

Mapa de Catalunya amb el % precipitació acumulada respecte de la mitjana climàtica. Estiu 2022
Mapa de Catalunya amb la diferència (ºC) entre la temperatura mitjana y la temperatura climàtica. Estiu 2022
Mapa de Catalunya amb l'anomalia de la irradiació solar global (%). Estiu 2022

Vent

El dia 27 de setembre ratxes de vent fort o molt fort al terç Sud. A l’octubre cap episodi de vent fort, i al novembre només un episodi de mestral i tramuntana entre els dies 21 i 23.

Situació sinòptica

Al setembre aire tropical molt càlid i persistent, i durant la 2a meitat, flux zonal amb pas de fronts atlàntics. Inici de l’octubre amb dorsal anticiclònica i després advecció d’aire càlid tropical persistent durant la 2a meitad de mes. Al novembre, vent de l’oest persistent i pas de pertorbacions, algunes aprofundides al sud-est de la península Ibèrica donen flux humit i càlid a la zona de llevant.

Destacat

Ha estat la tardor més càlida de totes les registrades fins ara al conjunt de Catalunya, més que les també molt càlides dels anys 2014, 2011 i 2006. Fins i tot a les dues sèries històriques que disposen ja de més de 110 anys de dades, els Observatoris de l’Ebre i Fabra. També ha estat la tardor més eixuta des que hi ha registres a punts del Barcelonès, Moianès, Bages, Vallès Oriental i Alt Penedès

Episodis meteorològics

  • Al setembre, diversos episodis de tempestes, els dies 2 i 3, del 13 al 16, i del 28 al 30, però destaca l’aiguat al Tarragonès del 23 i 24 que va deixar fins a 160 mm a Tamarit i 130,5 mm a Tarragona – Complex Educatiu.
  • A l’octubre, entre els dies 7 i 9 precipitació important al litoral i prelitoral Sud i Nord, i entre els dies 19 i 21 i entre el 22 i el 24 precipitació al Pirineu, o el dia 31 amb més de 30 mm a les parts més elevades del Solsonès.
  • Al novembre, precipitació entre els dies 2 i 4, els dies 9 i 10, els dies 21 i 22 al Prepirineu i Pirineu i els dies 28 i 29. Destaca l’episodi de l’11 i 12 amb precipitació extremadament abundant al massís del Port i zones properes, 271,7 mm a PN dels Ports (el Baix Ebre) i 106,2 mm a Ulldecona – els Valentins (el Montsià).
Puja

Butlletins d’estacions anteriors

Podeu accedir als butlletins complets d’estacions anteriors, en format PDF

Històric de cartografia

Per entendre millor els mapes podeu consultar: suport a la interpretació de la cartografia climàtica.