Butlletí estacional

Primavera 2023 seca i de les més càlides registrades

Precipitació

Dèficit pluviomètric generalitzat, particularment accentuat a Ponent i en àrees del litoral. Normal al Baix Camp, Lluçanès, oest de la plana de Vic i nord del Pirineu occidental. Plujosa al sector més occidental de l’Aran.

Temperatura

Excepcionalment càlida a molts punts de Catalunya, amb les anomalies més marcades a l’interior i sud. A la major part del territori, anomalia entre +1,0 °C i +2,0 °C..

Irradiació solar global

Apreciablement superior a la mitjana, amb excepció del Pirineu, on ha estat inferior.

Mapa de Catalunya amb el % precipitació acumulada respecte de la mitjana climàtica. Primavera 2023
Mapa de Catalunya amb la diferència (ºC) entre la temperatura mitjana y la temperatura climàtica. Primavera 2023
Mapa de Catalunya amb l'anomalia de la irradiació solar global (%). Primavera 2023

Vent

Del 10 a l’11 de març, vent de component oest que va bufar amb força especialment a les comarques del centre i sud. Del 14 al 16 d’abril, ratxes de vent per sobre dels 90 km/h a l’Alt Empordà, terres de l’Ebre i parts més elevades del Pirineu. Al maig, ventades de component nord, a mitjans de mes, als dos extrems del país.

Situació sinòptica

Al març, configuració sinòptica zonal (vent de l’oest), amb l’anticicló atlàntic desplaçat cap a l’est i ubicat al sud d’Europa. A l’abril, va continuar la disposició zonal dels centres d’acció amb una circulació de l’oest, corrent en jet desplaçat al nord del continent europeu i una ondulació a la vertical de la península Ibèrica, evidenciant una cresta anticiclònica amb solcs de sud-oest a nord-est que afectaven l’Europa nord-occidental. Al maig, progressiu desplaçament de l’anticicló atlàntic cap al nord del continent europeu que va esdevenir en una situació de bloqueig anticiclònic durant la darrera setmana del mes, amb configuració depressionària persistent a la península Ibèrica.

Destacat

Rècords de temperatura: ha estat la primavera més càlida a les sèries centenàries de l’Observatori de l’Ebre i l’Observatori Fabra, i entre les tres més càlides a nombroses sèries que disposen de dades des de 1950.

Episodis meteorològics

  • Episodi de temperatura alta del 10 al 13 de març: es van superar els 25 °C a gran part del país, amb un màxim de 29,2 °C a Cabanes (Alt Empordà), la calorada més important des de 2001 en un mes de març.
  • Del 25 al 30 d’abril, episodi de calor: la temperatura màxima va superar els 30 °C a punts de les Terres de l’Ebre i de Ponent.
  • Entre el 22 i el 31 de maig, episodi de precipitació que va deixar 121,1 mm a Molló – Fabert (Ripollès), 118,3 mm a Llagunes (Pallars Sobirà) o 105,2 mm a Casserres (Berguedà). Les quantitats acumulades van superar els 50 mm a punts del prelitoral, Prepirineu i depressió Central. Cal destacar l’aiguat local que el dia 23 a la tarda va deixar 88,9 mm a Artés (Bages).
Puja

Butlletins d’estacions anteriors

Podeu accedir als butlletins complets d’estacions anteriors, en format PDF

Històric de cartografia

Per entendre millor els mapes podeu consultar: suport a la interpretació de la cartografia climàtica.