Butlletí estacional

La primavera ha estat plujosa al nord i seca al sud

Precipitació

Contrastada: plujosa a la major part de la meitat nord, seca al terç sud. En alguns sectors no s’ha arribat al 50% de la mitjana del període 1991-2020

Temperatura

Càlida en general, però sense anomalia estacional marcada. Successius episodis de calor i de fred que han donat com a resultat un balanç lleugerament superior a la mitjana

Irradiació solar global

Una mica per sobre o per sota de la mitjana. A punts del Pirineu, Prepirineu occidental i costa de Girona valors més baixos, a sectors de la Noguera i l’extrem sud ha estat superior

Mapa de Catalunya de l'anomalia de la precipitació respecte de la mitjana climàtica 1991-2020 de la primavera 2024 (diferència entre la precipitació i la mitjana climàtica)
Mapa de Catalunya de l'anomalia de la temperatura respecte de la mitjana climàtica 1991-2020 de la primavera 2024 (diferència entre la temperatura mitjana i la climàtica)
Mapa de Catalunya de l'anomalia (en %) de la irradiació solar global de l'estiu de 2023 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Vent

Ratxes de vent molt fortes als dos extrems del país el 3 de març i temporal marítim del 25 al 31 de març. Del 8 al 10 d’abril, ratxes puntualment per sobre dels 90 km/h als dos extrems del país. Tornado el dia 16 de maig entre les localitats de Cabanes i Masarac (Alt Empordà).

Situació sinòptica

Circulació zonal intensa del nord-oest a l’inici, després, durant la part central del març, domini d’altes pressions. A partir del dia 25, pas d’una DANA i posteriorment una profunda depressió a Europa. Inici d’abril anticiclònic, després retirada de l’anticicló cap a l’Atlàntic i pas de diversos fronts. Al maig, predomini de circulació zonal molt pertorbada amb contínues ondulacions, que van afavorir el pas de sistemes frontals molt marcats i acompanyats d’aire fred en altura.

Destacat

Després d’onze mesos consecutius amb predomini general d’anomalia positiva de temperatura, el maig va resultar fred al nord. D’altra banda, clara zonificació nord-sud en la distribució de la precipitació estacional.

Episodis meteorològics

  • Episodi de precipitació general el 8 i 9 de març, amb més de 50 mm a les àrees de muntanya del nord del país, així com en alguns sectors de la Catalunya Central i l’extrem nord-est. Prop de 100 mm al nord del Montseny.
  • Episodi de calor del 12 al 14 d’abril, amb temperatura diürna més pròpia de finals de juny: rècord de temperatura màxima d’abril a 28 de les 148 estacions disponibles de la XEMA i de la XOM amb més de 20 anys de dades.
  • Precipitació general entre els dies 26 al 30 d’abril: va superar els 150 mm a sectors d’alta muntanya, amb més de mig metre de neu nova. Entre les estacions de la XEMA destaca la de Viladecans (el Baix Llobregat), amb 125,6 mm al llarg del dia 26. A més, el dia 29 d’abril va ser el més plujós al conjunt de Catalunya des del 23 de novembre de 2021.
  • Episodis de tempestes del dia 14 al 16, del 20 al 21 i del 30 al 31 de maig, amb una intensitat de precipitació elevada i localment acompanyades de pedra. Cal assenyalar la formació d’un tornado el dia 16 de maig entre les localitats de Cabanes i Masarac (Alt Empordà), d’intensitat estimada IF1,5 en l’escala internacional de Fujita (180 km/h ± 20%).

Website

Puja

Butlletins d’estacions anteriors

Podeu accedir als butlletins complets d’estacions anteriors, en format PDF

Històric de cartografia

Per entendre millor els mapes podeu consultar: suport a la interpretació de la cartografia climàtica.