Butlletí estacional

L’estiu ha estat càlid i amb precipitació irregular

Precipitació

Contrastada: dèficits marcats en àrees del Pirineu occidental, indrets de Ponent i de l’Empordà, plujós a punts del litoral i prelitoral, Catalunya Central, Osona, Prepirineu, sector més occidental de Ponent i Terres de l’Ebre

Temperatura

Càlid, especialment al Pirineu i sectors del Prepirineu i de Ponent

Irradiació solar global

Entorn de la normalitat, molt propera a la mitjana

Mapa de Catalunya de l'anomalia de la precipitació respecte de la mitjana climàtica 1991-2020 de l'estiu 2024 (diferència entre la precipitació i la mitjana climàtica)
Mapa de Catalunya de l'anomalia de la temperatura respecte de la mitjana climàtica 1991-2020 de l'estiu 2024 (diferència entre la temperatura mitjana i la climàtica)
Mapa de Catalunya de l'anomalia (en %) de la irradiació solar global de l'estiu de 2024 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Vent

El 6 de juliol, esclafit d’intensitat IF 1,5 (180 km/h ± 20%) segons l’escala internacional de Fujita, als municipis de Soses, Torres de Segre, Alcarràs i Lleida (el Segrià). El 2 d’agost, ratxes de vent superiors a 80 km/h a punts del prelitoral Central i Nord, associades al pas de les tempestes.

Situació sinòptica

Al juny, circulació zonal molt pertorbada amb contínues ondulacions que va afavorir el pas de sistemes frontals acompanyats d’aire fred en altura. A partir del 10 de juliol, presència persistent d’una falca anticiclònica. Configuració típica de l’estiu, amb l’anticicló de les Açores desplaçat una mica al nord i circulació de les pertorbacions per latituds altes.

Destacat

Primera quinzena d’agost de les més càlides a Catalunya, darrere de les del 2003 i 2022.

Episodis meteorològics

  • Precipitació del dia 9 al 12 de juny: generalitzada, la més important al litoral i prelitoral Central.
  • Precipitació els dies 19 i 20 de juny: a gairebé tot el territori, màxims d’acumulació als dos extrems del terç oest.
  • Tempestes fortes del dia 5 al 7 de juliol: especialment a la depressió Central, acumulacions abundants de precipitació al vessant sud del Pirineu, amb registres per sobre dels 60 mm.
  • Calor del dia 18 al 20 de juliol: pic entre el 19 i 20, la temperatura màxima va superar els 40 °C a sectors de les comarques de Ponent i a punts del Priorat i Terres de l’Ebre.
  • Calor intensa la primera quinzena d’agost: onada de calor considerable del 29 de juliol al 2 d’agost, i tercer episodi de calor de l’estiu del 9 al 12 d’agost. Sense rècords de calor, però temperatura màxima lleugerament superior als 40 °C a punts de les comarques de Ponent els dies 9, 10 i 12 d’agost.
  • Tempestes el dia 2 d’agost: episodi de tempestes fortes, localment amb calamarsa, especialment al quadrant nord-est del país, i acumulacions abundants de precipitació al Prepirineu oriental per sobre dels 80 mm.
  • Tempestes els dies 13 i 14 d’agost: extenses però irregulars, amb una baixada notable de la temperatura. L’estació de la XEMA de Cassà de la Selva (el Gironès) va recollir 90,7 mm al llarg de la jornada del dia 14.
Puja

Butlletins d’estacions anteriors

Podeu accedir als butlletins complets d’estacions anteriors, en format PDF

Històric de cartografia

Per entendre millor els mapes podeu consultar: suport a la interpretació de la cartografia climàtica.