Butlletí mensual

Tots els butlletins climàtics mensuals generats a partir del de gener de 2023 presentaran els valors d’anomalia per a la temperatura mitjana i la precipitació mensual que resulten d’usar el període de referència 1991-2020 (els butlletins anteriors usen el període de referència 1961-1990). Consulta aquesta nota de premsa per a més informació.

Darrer butlletí: Gener normal o fred a gran part de Catalunya

Precipitació

Sec i molt sec al litoral, prelitoral i al Prepirineu i Pirineu oriental. Plujós al Prepirineu més occidental

Temperatura

Normal o fred a gran part del país, si bé lleugerament càlid al delta de l’Ebre

Irradiació solar global

Per sobre de la normal a gran part del país. Normal o una mica per sota de la mitjana climàtica al quadrant nord-est, Montseny i a la plana interior gironina

Mapa de Catalunya del percentatge de precipitació acumulada al desembre 2022 respecte de la mitjana climàtica

Mapa de Catalunya de l'anomalia de la temperatura mitjana de desembre 2022 respecte de la mitjana climàtica
Mapa de Catalunya de l'anomalia de la irradiació solar global de desembre 2022 respecte de la mitjana climàtica

Vent

Els dies 16 i 17 vent de ponent amb ratxes de fins a 70 i 100 km/h a molts sectors prelitorals i a punts del litoral. Els dies 19 i 22 vent del nord als sectors més ventosos del país i parts més elevades del Pirineu

Situació sinòptica

Primera quinzena: circulació zonal i pas de pertorbacions d’origen atlàntic, temperatura alta i valors per sobre de la normal climàtica de gener. Segona quinzena: anticicló de les Açores a la part oriental de l’oceà Atlàntic i una disposició meridional nord-sud.

Destacat

  • La segona quinzena del mes marcada per un episodi de fred intens, per l’entrada d’aire molt fred provinent de l’interior del continent Europeu, comparable per la persistència i intensitat a la de principis de gener de 2021, si bé en alguns casos cal anar fins al febrer de 2012, sobretot en alguns punts del litoral i prelitoral.

Episodis meteorològics

  • Entre els dies 2 i 3: més de 10 mm a les parts més elevades del vessant sud del Pirineu occidental, amb nevades de 16 cm a Espot (2.519 m), al Pallars Sobirà, i 12 cm a Boí (2.535 m), a l’Alta Ribagorça.
  • Dies 8 i 9: precipitació especialment al Prepirineu central i occidental, destacant els 20 cm de neu al Lac Redon (2.247 m), a la Val d’Aran.
  • Entre els dies 16 i 18: més de 30 cm a cotes altes del Pirineu occidental i més de 10 cm a la resta del Pirineu, amb presència als fons de les valls pirinenques: entre 5 i 20 cm al Pirineu occidental.
  • Nevada destacada al Pirineu entre els dies 16 i 21: més de mig metre de neu nova a sectors elevats de l’Aran i de l’extrem nord del Pallars Sobirà. Al vessant sud i al Pirineu oriental gruixos inferiors als 20 cm.
  • 24 de gener: Neu a cotes baixes, en alguns casos de només 100 o 200 m a moltes comarques del litoral i prelitoral, així com a la Catalunya Central, Ponent, l’Alt Camp i el Priorat.
Puja

Butlletins de mesos anteriors

Podeu accedir als butlletins complets de mesos anteriors, en format PDF.

Històric de cartografia

Per entendre millor els mapes podeu consultar: suport a la interpretació de la cartografia climàtica.