Butlletí mensual

Tots els butlletins climàtics mensuals generats a partir del de gener de 2023 presentaran els valors d’anomalia per a la temperatura mitjana i la precipitació mensual que resulten d’usar el període de referència 1991-2020 (els butlletins anteriors usen el període de referència 1961-1990). Consulta aquesta nota de premsa per a més informació.

Abril molt sec a gran part de Catalunya

Precipitació

Molt sec a gran part del país, sec a la part nord-oriental del territori i Pirineu, i normal o lleugerament plujós a la zona a cavall entre el Berguedà i el Bages

Temperatura

Càlid especialment al prelitoral Sud, Prepirineu occidental, altiplà Central i punts del Bages i Osona

Irradiació solar global

Per sobre de la normal a gran part del país, especialment al terç sud i punts de la Noguera, a excepció del Pirineu, on s’ha estat normal

Mapa de Catalunya del percentatge de precipitació acumulada al febrer de 2023 respecte de la mitjana climàtica

Mapa de Catalunya de l'anomalia de la temperatura mitjana de febrer de 2023 respecte de la mitjana climàtica
Mapa de Catalunya de l'anomalia de la irradiació solar global de feber de 2023 respecte de la mitjana climàtica

Vent

Del dia 14 al 15 d’abril el vent del nord va provocar ratxes de vent per sobre dels 90 km/h a l’Alt Empordà, terres de l’Ebre i parts més elevades del Pirineu..

Situació sinòptica

Disposició zonal dels centres d’acció amb una circulació de l’oest; Corrent en jet desplaçat al nord del continent europeu i una ondulació a la vertical de la península Ibèrica evidenciant una cresta anticiclònica amb solcs de sud-oest a nord-est que afecten l’Europa nord-occidental i adveccions procedents d’altes latituds amb precipitació a la part oriental del continent.

Destacat

  • En general ha estat l’ abril més càlid des del 2014 i es pot dir que l’abril més càlid mesurat a Catalunya va ser, en general, el 2011. A l’Observatori Fabra ha estat l’abril més càlid de la sèrie (des de 1914).

Episodis meteorològics

• Precipitació al terç nord entre els dies 1 i 3 d’abril provocada pel pas d’una pertorbació i la posterior entrada de vent del nord amb precipitació al quadrant nord-est de Catalunya que va ser en forma de neu al Pirineu.
• El dia 12 d’abril, una ponentada que va provocar que la temperatura màxima superés els 25 °C al litoral i prelitoral Central amb 5 de les 160 estacions de la XEMA i de la XOM amb més de 20 anys de dades van superar la seva temperatura més alta en un mes d’abril.
• Entre els dies 25 i 30 d’abril la temperatura va tornar a ser força alta per l’època. 24 de les 148 estacions de la XEMA i de la XOM amb més de 20 anys de dades van superar la seva temperatura més alta en un mes d’abril i la temperatura mínima va ser la més alta d’abril a 30 de les 114 estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades.
• El pas d’un sistema frontal el dos últims dies del mes va provocar el descens notable de la temperatura i precipitació al nord-est, que va ser intensa, acompanyada de tempesta i de pedra.

Puja

Butlletins de mesos anteriors

Podeu accedir als butlletins complets de mesos anteriors, en format PDF.

Històric de cartografia

Per entendre millor els mapes podeu consultar: suport a la interpretació de la cartografia climàtica.