Butlletí mensual
Els mapes dels butlletins climàtics canvien de disseny. El més destacat fa referència a la novetat dels colors utilitzats per representar les anomalies de precipitació i d’irradiació solar global. Consulta aquesta nota per a més informació.
Juny 2025: el més càlid a Catalunya
Precipitació
Sec a Catalunya i molt sec al litoral i prelitoral, a excepció de punts del Pirineu i Ponent on s’ha de qualificar de normal o fins i tot plujós fruit de les tempestes.
Temperatura
Molt càlid a Catalunya, amb anomalies al voltant de +4 °C respecte a la mitjana 1991-2020 i per sobre dels precedents del 2022 i 2003.
Irradiació solar global
Per sobre de la mitjana climàtica fruit de l’absència de nuvolositat pera la subsidència generada per les condicions anticiclòniques.



Vent
No s’ha produït cap episodi de vent destacat.
Situació sinòptica
Situació típicament d’estiu: la presència d’una zona de baixes pressions a principis de mes al sector oriental de l’Atlàntic amb flux del sud a la península Ibèrica, va provocar una advecció d’una massa molt càlida a Catalunya; a continuació una falca anticiclònica persistent que juntament amb la subsidència associada va estancar la massa d’aire molt càlida a les nostres contrades, provocant una temperatura molt alta tant de nit com de dia. D’altra banda, el pas de línies d’inestabilitat en altura que van afectar el centre del continent europeu, amb tempestes fortes, van fregar el nord de Catalunya provocant tempestes, algunes d’elles molt fortes.
Destacat
El juny més càlid registrat a Catalunya amb anomalies de temperatura al voltant de +4 °C respecte a la mitjana 1991-2020 i per sobre dels precedents 2022 i 2003. L’Observatori Fabra de Barcelona va mesurar la temperatura més alta de la sèrie (1914-2025) en un mes de juny, amb 37,9 ºC el dia 30, que superen els 37,7 ºC del 28 de juny del 2019.
Episodis meteorològics
• Tempestes 1 i 2 de juny: depressió atlàntica amb tempestes que va deixar més de 40 mm a la Val d’Aran i zones pròximes.
• Tempestes del 22 al 24 de juny: baixa atlàntica desenganxada del corrent general. Les quantitats més importants es van registrar al terç nord del país: >80 mm a punts del vessant sud del Pirineu i del Prepirineu.
• Tempestes el 30 de juny: solc atlàntic en els nivells mitjans de la troposfera amb tempestes al quadrant nord-est del país puntualment amb més de 30 mm.
Butlletins de mesos anteriors
Podeu accedir als butlletins complets de mesos anteriors, en format PDF.
Històric de cartografia
Per entendre millor els mapes podeu consultar: suport a la interpretació de la cartografia climàtica.