Butlletí mensual

Tots els butlletins climàtics mensuals generats a partir del de gener de 2023 presentaran els valors d’anomalia per a la temperatura mitjana i la precipitació mensual que resulten d’usar el període de referència 1991-2020 (els butlletins anteriors usen el període de referència 1961-1990). Consulta aquesta nota de premsa per a més informació.

Novembre càlid i majoritàriament sec a Catalunya

Precipitació

Molt sec a la major part del país, a excepció de l’extrem nord-occidental, ja que a l’àrea pirinenca és normal i fins i tot plujós al vessant sud de la serralada

Temperatura

Càlid arreu de Catalunya, amb anomalies al voltant dels +3 °C al massís del Port i punts del Baix Camp i de les Garrigues

Irradiació solar global

Per sobre de la normal a Catalunya, especialment a la depressió Central i les terres de l’Ebre. En canvi, lleugerament per sota de la normal a diverses zones de l’extrem nord

Mapa de Catalunya del percentatge de precipitació acumulada a l'octubre de 2023 respecte de la mitjana climàtica

Mapa de Catalunya de l'anomalia de la temperatura mitjana de l'octubre de 2023 respecte de la mitjana climàtica
Mapa de Catalunya de l'anomalia de la irradiació solar global de l'octubre de 2023 respecte de la mitjana climàtica

Vent

Ratxes molt fortes a sectors elevats del prelitoral durant el dia 2, i per sobre dels 120 km/h a les parts més altes del Pirineu i més de 90 km/h a les terres de l’Ebre el dia 4.

Situació sinòptica

Circulació molt zonal (vent de l’oest) que provoca, d’una banda, el pas de diversos sistemes frontals de procedència atlàntica i que afecten fonamentalment el Pirineu occidental, i de l’altra, inhibeix les adveccions de masses d’aire més fredes procedent d’altes latituds

Destacat

Novembre amb la temperatura mitjana més alta de la sèrie a l’Observatori de l’Ebre, on la temperatura mitjana de 16,5°C supera els 16,2°C del novembre del 2022.

Episodis meteorològics

• El pas d’un sistema frontal va provocar precipitació els dies 1 i 2 de novembre i ratxes fortes de vent fins al dia 4 de novembre.

• Entre el dia 12 i el 14 de novembre es va produir a Catalunya un episodi de temperatura clarament superior a la normal sobretot prop de la costa.

• Els dies 21 i el 22 de novembre va nevar al Pirineu a partir d’uns 1.500 m d’altitud i es van acumular gruixos de més de 20 cm a l’Aran i a l’extrem nord del Pallars Sobirà i la Cerdanya.

• El pas d’un sistema frontal fred va provocar precipitació durant el dia 30 que ha afectat fonamentalment el vessant sud del Pirineu occidental, amb més de 20 mm en forma de pluja.

Puja

Butlletins de mesos anteriors

Podeu accedir als butlletins complets de mesos anteriors, en format PDF.

Històric de cartografia

Per entendre millor els mapes podeu consultar: suport a la interpretació de la cartografia climàtica.