Predicció mensual

Les prediccions mensuals estan dissenyades per calcular les desviacions o anomalies (respecte a la mitjana climàtica) de la temperatura i la precipitació en un mes determinat.

Aquestes prediccions són possibles perquè alguns components del sistema terra-atmosfera evolucionen de forma més lenta i són més predictibles que d’altres, com ara els patrons de temperatura superficial de l’aigua del mar, el contingut d’aigua del subsol o els processos de l’estratosfera.

Com s’elaboren les prediccions mensuals?

A l’inici de cada mes, comencen els càlculs del Sistema de Predicció Estacional del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF), conegut com a SEAS5.

Es fa servir una versió més senzilla del model de predicció, amb una resolució espacial més baixa (36 km) que la del model a curt i mitjà termini (9 km). La predicció s’allarga fins a 7 mesos, tot i que quatre cops a l’any es fa arribar fins als 13 mesos.

El sistema de predicció estacional també és un sistema de predicció per conjunts; així, s’apliquen pertorbacions a les condicions inicials i al model fins a obtenir 50 simulacions d’aquest període de 7 o 13 mesos.

Finalment, el que es mostra als mapes són les diferències entre els valors mitjans del sistema de predicció i la mitjana de les reanàlisis dels models entre 1993 i 2016 pel mes en qüestió.

Com s’han d’interpretar les prediccions?

Els mapes d’anomalia de temperatura mostren les àrees on el sistema de pronòstic calcula que la temperatura sigui més baixa (tons blaus, valors negatius) o més alta (tons vermells, valors positius) respecte a la mitjana climàtica del model.

Els mapes d’anomalia de precipitació permeten visualitzar fàcilment les zones on el sistema de pronòstic preveu menys precipitació (tons vermells) o més precipitació (tons blaus) respecte a la mitjana climàtica del model.

D’aquesta manera, les àrees en color blanc indiquen que el sistema de pronòstic determina que les condicions meteorològiques seran similars a les de la mitjana climàtica del model. Això pot passar si la majoria de les simulacions preveuen aquest escenari de normalitat climàtica, però també si hi ha molta incertesa en la predicció i els càlculs de les diferents simulacions donen escenaris contraposats. A banda d’això, a mesura que augmenta l’horitzó de pronòstic, el sistema de predicció també tendirà a reproduir la seva pròpia climatologia, amb la consegüent pèrdua d’habilitat predictiva.

La fiabilitat de les prediccions mensuals

L’encert de les prediccions mensuals és típicament més alt a les regions tropicals que no pas a les nostres latituds. Aquest aspecte cal tenir-lo molt present a l’hora d’interpretar les prediccions.

Els mapes següents serveixen per verificar l’habilitat del sistema SEAS5 per a pronosticar l’anomalia de temperatura i de precipitació pel mes de maig, fent la predicció a principis d’abril.

Mapa de tot el món amb els valors de la correlació de la verificació de la temperatura
Verificació de la temperatura a 2m
Mapa de tot el món amb els valors de la correlació de la verificació de la precipitació
Verificació de la precipitació

Els colors mostren la correlació entre l’anomalia prevista i l’observada, de manera que els valors propers a 1 (amb tonalitats de taronja o vermell) signifiquen que l’encert és bo mentre que els valors baixos (tons grocs i blaus) indiquen que les previsions mensuals no aporten informació rellevant en comparació a la que podem obtenir consultant la climatologia.

Tal com es pot veure als mapes, el sistema de predicció té, en general, molt més encert a les zones tropicals que no pas a latituds mitjanes, tant en la temperatura com en la precipitació. I si ens fixem en Europa occidental, podem veure que el sistema té un cert grau d’encert en l’anomalia prevista de temperatura, però, en la de precipitació, no aconsegueix millorar la informació que podem extreure de la climatologia pròpia del mes d’abril.