Campanya Meteocatpedra
Centenari de l'SMC: 100 anys mirant el cel

Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA)

La XEMA és la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques que gestiona el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), i que està integrada a la Xarxa d’Equipaments Meteorològics de la Generalitat de Catalunya (Xemec), creada per la Llei 15/2001, de 14 de novembre, de meteorologia.

La XEMA es composa actualment (desembre 2017) per un total de 186 Estacions Meteorològiques Automàtiques (EMA), que transmeten la informació al SMC a través de ràdio digital, tecnologia GSM o satèl·lit.

La diferència fonamental entre totes les EMA és l’altura en la qual es mesura el vent, atès que, segons el seu emplaçament i la seva aplicació, l’anemòmetre i el penell poden estar situats a 2, a 6 o a 10 metres d’altura. Aquesta altura en la qual es mesura el vent apareix a la fitxa de cada estació. Des del punt de vista meteorològic, l’altura recomanable per mesurar el vent és de 10 metres, i el motiu principal per mesurar-lo a 2 o a 6 metres és la necessitat de conèixer el valor del vent a aquestes altures per a diferents aplicacions concretes com són el càlcul del risc d’incendis forestals o el càlcul de l’evapotranspiració de referència, entre d’altres.

Sant Pere Pescador

EMA Sant Pere Pescador

Certascan

EMA Alta muntanya Certascan

Amposta

EMA Amposta

Guardiola de Berguedà

EMA Guardiola de Berguedà
Data d'actualització: 29.10.2020