Definició:

Suspensió en l’aire de petites partícules procedents de diverses combustions: fàbriques, xemeneies, trànsit, incendis.

Aquest meteor es pot presentar prop de la superfície, o a d’altres altures de l’atmosfera, depenent de la direcció i velocitat del vent que arrossega les masses de partícules.

A les nostres ciutats es produeixen amb humitats relatives baixes.

Quan hi ha fum a l’atmosfera, el Sol adquireix una tonalitat vermellosa en la seva sortida i posta i un to més ataronjat cap al migdia. El fum que prové de ciutats i zones industrials relativament pròximes, pot ser de color gris fosc o negre. Les grans columnes de fum originades pels incendis forestals difonen la llum solar i donen al cel una tonalitat groga-verdosa.

Consells per a l’observació:

Els fums s’estenen formant un tel uniforme sobre el paisatge que n’entela la coloració i dificulta la nitidesa de l’aire.

La visibilitat horitzontal està compresa entre 1 i 10 km.

A banda de la contaminació, hi pot haver fums que limitin la visibilitat i hagin estat causats per incendis o per d’altres causes, per exemple, per erupcions volcàniques.

S’anotaran els fenòmens igualment com a fums, amb l’observació corresponent.

Són típics, encara que no exclusius, de situacions anticiclòniques a causa de la manca de ventilació.

El fenomen dels fums acostuma a ser local i és relativament fàcil determinar el seu focus d’origen. Cal indicar que quan els fums es barregen amb boira, donen lloc al boirum o boira industrial.

 Fotografies

Fums
Fenòmens de reducció de visibilitat Fums. Autor: Jordi Bober