Definició:

Lleu opacitat de l’aire causada per partícules de pols en suspensió a l’aire provinents de regions seques, o partícules de sal, seques i tan petites que no es poden sentir al tacte. És produïda per la mescla i agitació dels corrents d’aire de diferent densitat, en ser escalfada la capa d’aire en contacte amb el sòl, per radiació de la mateixa superfície. L’augment de la temperatura afavoreix l’ascensió i, per tant, la mescla ja esmentada.

La calitja estén un vel uniforme sobre el paisatge i n’entela la coloració, donant a l’aire un aspecte tèrbol i opac, en el qual es difuminen les formes dels objectes i obstacles i l’horitzó apareix borrós.

Vist sobre un fons fosc, aquest vel té un to blavós, i sobre un fons clar la seva tonalitat és d’un groc brut o roig-groguenc. Visualment, aquest és el tret que la diferencia de la boirina, que és grisenca.

El poder calorífic del sol no dispersa la calitja, com sí que ho fa amb la boirina i la boira, al contrari, sovint la reforça, ja que l’aire s’enterboleix no tan sols mecànicament per efecte del polsim, sinó que també s’enterboleix òpticament pel creuament de capes d’aire que s’aixequen del sòl a impulsos de calor, a les quals se’ls trenquen els raigs lluminosos, i s’afebleixen.

Consells per a l’observació:

Dóna un aspecte fumat a l’aire que en determina una de les principals característiques.

La visibilitat horitzontal està compresa entre 1 i 10 km.

És un fenomen típicament estival sovint l’únic ressenyable en jornades molt caloroses.

La humitat de l’aire és inferior al 70% en zones seques i allunyades del mar. En les costes i zones d’influència marítima el llindar se situaria per sota del 80%.

Sovint és difícil distingir la calitja de la boirina i tot i que les petites diferències de coloració hi poden ajudar, no és del tot fiable la diferència de color. El millor sistema és disposar d’aparell enregistrador d’humitat relativa. En cas contrari, hi poden haver altres signes que puguin resoldre el dubte, per exemple, la manca de núvols baixos és senyal que el fenomen observat és la calitja.

Fotografies

Calitja
Fenòmens de reducció de visibilitat Calitja. Autor: Carles Illa