Definició

Precipitació, sovint de caràcter intens i de poca durada, provinent de núvols convectius exclusivament: cumulonimbus o cúmuls de gran desenvolupament vertical.
La precipitació tant pot estar formada de gotes d’aigua com de calamarsa, pedra o neu.

El temps de xàfecs es caracteritza per una alternança ràpida de núvols foscos i gruixuts amb clarianes de curta durada o núvols prims.

És freqüent que els xàfecs es repeteixin diversos cops, amb intervals de precipitació feble o inexistent.

Es tracta sempre d’una precipitació relacionada amb l’existència de forts corrents convectius per efecte d’importants escalfaments locals o el pas d’actius sistemes frontals.

Quan el xàfec és de curta durada es denomina ruixat (símbol) i acostuma a caure de núvols isolats entre els quals hi ha cel serè. La intensitat de la precipitació sol ésser forta; i la durada no sol excedir gaire d’un quart d’hora. Els ruixats (símbol) són típics de les masses d’aire fred i inestable que es troben a la part posterior de les depressions que passen damunt el terra i el mar calents.

Si, per contra, el xàfec és molt intens o de llarga durada, pot donar lloc a aiguats, causants de torrentades, avingudes i inundacions (vegeu també la pàgina 60, del text sobre la pluja).

Consells per a l’observació

Les precipitacions en forma de xàfec acostumen a tenir un inici i un final bruscos i canvis forts en la intensitat.

L’arribada d’un xàfec ve acompanyada habitualment per un enfosquiment sobtat del cel.

Les gotes o els elements sòlids que acompanyen els xàfecs acostumen a ser d’una mida superior al d’altres tipus de precipitació.

Els xàfecs van associats sovint a tempestes i precipitacions de calamarsa i pedra.

Fotografies

Xàfec
Meteors relacionats amb la precipitació Xàfec. Autor: Manel Dot