Definició

La torbonada és un fenomen que va associat a un tipus específic de cumulonimbus (l’anomenat arcus), la part inferior del qual en tot el seu contorn té uns colors foscos amb núvols baixos esquinçats i la part central és grisa i homogènia. Aquest núvol va precedit per un cel format per núvols baixos de menys gruix, associats a un temps amb vent fluix o moderat.

Els fenòmens convectius associats a aquest tipus de núvol són d’una gran intensitat i això fa que la torbonada es manifesti com un vent molt fort que es produeix de sobte, de direcció diferent al que hi havia abans del pas de la massa nuvolosa i que un cop passat el núvol, desapareix i torna a la bonança anterior.

Els cops més durs de vent van acompanyats d’un intens xàfec. Un cop superat el punt d’observació pel núvol, resta una pluja contínua i de poca intensitat i el vent recupera la direcció i velocitat anterior.

Existeix una forma més benigna de torbonada, la torbonada blanca, que es caracteritza per la manca de precipitació i per una menor severitat en els cops de vent. Tot just abans de produir-se el vent s’encalma i tot seguit comença a bufar fortament girant de direcció respecte de la que hi havia abans de la calma.

Consells per a l’observació

Si es disposa d’instrumental de mesura, en l’estona que s’està donant el fenomen i l’intens xàfec, la pressió atmosfèrica mostra oscil•lacions sobtades, la temperatura de l’aire baixa apreciablement i la humitat relativa s’enfila. Un cop passat el cumulonimbus, les variables meteorològiques recuperen els valors que presentaven abans del gran sotrac.

Fotografies

Torbonada
Meteors relacionats amb la precipitació Torbonada. Autor: Sergi Corral