Ginys del Meteocat

Definició

Precipitació força uniforme, constituïda exclusivament per multitud de gotes menudes d’aigua de diàmetre inferior a 0,5 mm i molt properes les unes de les altres.
El plugim cau d’un sostre continu d’estrats baixos i espessos. Per sota dels núvols la humitat relativa roman molt alta, en cas contrari aquestes gotes s’evaporen abans d’arribar a la superfície (virga).

Consells per a l’observació

No s’ha de confondre amb la boira ploranera o pixanera (com ja s’ha indicat a la pàgina 41), on les gotes són gairebé invisibles individualment. La boira ploranera no és un tipus de precipitació, perquè les gotes no cauen d’un núvol, sinó que es produeix una condensació en forma de gotes petites sobre qualsevol cos.
Les gotes d’aigua de la boira realment floten. En canvi, al plugim les gotes cauen, tot i que pel fet de ser tan petites, ho fan a poca velocitat.
La quantitat de precipitació acumulada en forma de plugim pot ser apreciable, especialment en zones costaneres i en àrees de muntanya, on aquestes precipitacions poden durar força hores. En tot cas, la intensitat no superarà 1 mm per hora.

Fotografies

Plugim
Meteors relacionats amb la precipitació Plugim. Autor: Carles Illa
Data d'actualització: 07.01.2015