Definició

Grans de glaç esfèrics de més de 5 mm de diàmetre, conjunt de grans de glaç soldats entre sí, o trossets de glaç irregulars, sovint formats per capes alternativament opaques i transparents. Cauen durant tempestes fortes i gairebé sempre acompanyats d’intensa activitat elèctrica. Es considera pedra gran, o grossa, quan el seu diàmetre major és superior als 2 cm.

Creixen formant clovelles alternativament clares i opaques.

Quan la seva grandària impedeix els forts corrents verticals mantenir-los en suspensió, o els moviments de convecció disminueixen la seva velocitat, els grans de pedra precipiten cap a la superfície.
Les capes opaques corresponen a fases de ràpida congelació de petites gotes subfoses interceptades pel grànul de glaç. La rapidesa de la congelació atrapa diminutes bombolles d’aire que donen aquest color blanc al glaç. Per oposició, les capes vidriades i transparents es produeixen per la lenta congelació d’aigua líquida que embolcalla el grànul de gel en el seu moviment d’ascens cap a zones amb temperatura negativa.

Cada parell d’anells blanc-transparent és una volta d’ascens i descens completa dins el núvol.

Consells per a l’observació

Quan la pedra cau sobre un terreny dur, el cobreix sense trencar-se.

No existeix cap mètode per conèixer si un episodi produirà o no pedra. És clar que es tracta d’intensos processos de convecció. Per això és de gran interès el càlcul del gradient tèrmic atmosfèric.

Fotografies

Pedra
Meteors relacionats amb la precipitació Pedra. Autor: Albert Fajula