Definició

Un llamp és un intercanvi de càrrega elèctrica, amb una durada total al voltant de mig segon, que es produeix entre el núvol de tempesta i el terra, dins del mateix núvol o entre núvols propers.

La convecció atmosfèrica genera núvols de fort desenvolupament vertical, els cumulonimbus, que s’electrifiquen a mesura que van creixent. Quan el camp elèctric és prou intens, s’origina una descàrrega elèctrica que actua com a pont entre diferents regions de càrrega, dins del núvol o bé entre el núvol i la superfície.

La descàrrega produeix un escalfament i expansió sobtats de l’aire al seu voltant, que es tradueix en un so característic: el tro. D’altra banda, la resplendor que produeix el llamp s’anomena llampec. El tro i el llampec són els principals signes d’identitat del fenomen.

Un fenomen poc freqüent és l’anomenat llamp en bola o llamp globular, sembla un globus de foc, de 5 a 20 cm de diàmetre, que sura a l’atmosfera i presenta moviments pausats, com si fos arrossegat pels corrents d’aire. Sol acabar en una explosió que el fa desaparèixer sense deixar rastre.

Consells per a l’observació

Els llamps i els trons van sempre associats a les tempestes. Si la tempesta passa pel punt d’observació o en les immediacions, l’observador anotarà el meteor “tempesta”. Ara bé, quan la tempesta té lloc en un indret allunyat del punt d’observació, llavors s’anotarà qualsevol d’aquests dos meteors si és que s’observen.

L’observador també ha de tenir clar que no s’anota llamps o trons (un dels fenòmens o tots dos) quan la tempesta s’acosta o s’allunya, sinó que només cal anotar tempesta quan és a sobre de la zona d’observació.

Per saber-ne més

El llamp és un meteor fugaç, fet que en dificulta l’observació i la descripció. S’origina amb una guia descendent, que es ramifica a mesura que es propaga cap a la superfície. En establir contacte, es produeix una descàrrega de retorn, en forma de fort corrent, que neutralitza la càrrega elèctrica dipositada al canal per la guia descendent. Si bé en la meitat dels casos el fenomen s’acaba aquí, en l’altra meitat el llamp presenta més d’una descàrrega de retorn. Ara bé, el temps entre descàrregues successives és de l’ordre dels mil·lisegons i a simple vista no es poden diferenciar les descàrregues, com a molt l’observador pot percebre un efecte de parpelleig. Així mateix, alguna d’aquestes descàrregues secundàries pot prendre un camí lleugerament diferent de la primera, impactant en un punt diferent. Per tant, un mateix llamp pot generar danys en més d’un lloc.

Combinant la direcció de propagació del llamp i la polaritat de la càrrega que transporta, es poden definir bàsicament quatre tipus de llamps. La gran majoria de llamps són descendents, si bé en alguns casos s’originen a la superfície i pugen cap al núvol. L’efecte punta que generen les torres de comunicacions o altres estructures que sobresurten de la superfície, combinat amb una base dels núvols poc elevada propicia aquest tipus de llamps ascendents.

D’altra banda, els llamps poden ser de polaritat negativa o positiva. Els positius només representen entre el 10 i el 20% del total, però es consideren més perillosos.

S’acostumen a originar a la part alta del núvol de tempesta, tenen un recorregut més llarg i poden impactar en zones més allunyades del nucli de precipitació, agafant-nos més desprevinguts. Es diferencien dels negatius per no presentar l’estructura ramificada, sinó un únic canal.

Fotografies

Llamps sobre un campanar
Meteors relacionats amb la precipitació Llamps. Autor: Albert Fajula
Llamps a la natura
Meteors relacionats amb la precipitació Llamps. Autor: Jordi Peró