Definició

Els cúmuls són núvols de desenvolupament vertical que tenen la seva base en el nivell dels núvols baixos, però que es poden estendre  (no és imprescindible) pels tres pisos que defineixen els núvols.

Són núvols espessos, separats, de contorns ben definits i retallats, que es desenvolupen verticalment en forma de protuberàncies, cúpules o torres.

Estan constituïts principalment per gotes d’aigua i sovint a la part alta, allà on la temperatura és inferior als 0º, per cristalls de glaç.

Consells per a l’observació

Les parts il·luminades pel sol adquireixen sovint un color blanc immaculat i lluent, mentre que la base, molt més fosca, és sensiblement horitzontal.

Hi ha molta varietat de gruix i extensió. Els més petits i agrupats indiquen temps estable, i es formen i creixen durant la primera part del dia. Quan el sol comença a baixar a l’horitzó, eixamplen la seva base, minven l’altura i esdevenen estratocúmuls. Aquests núvols no es desplacen en horitzontal pràcticament i neixen i desapareixen a la mateixa zona.

Quan són grossos i es desplacen horitzontalment associats amb altostrats o en un cel caòtic, poden produir precipitacions febles i alguns xàfecs, en aquest últim cas més habituals en latituds tropicals que no pas al nostre país.

Fotografies

Cúmuls
Gèneres de núvols Cúmuls. Autor: Alfons Puertas