Definició:

Fenomen que es produeix generalment a la muntanya quan la vall està oculta per un mar de núvols o boira que arriba als peus mateixos de l’observador i en canvi per sobre d’aquest i al cim de la muntanya el Sol il·lumina l’indret. S’observa, mirant en direcció contrària, l’ombra mateixa de l’observador projectada sobre la boira o el mar de núvols, agegantada per una il·lusió òptica i amb el cap envoltat de cercles lluminosos lleugerament irisats.

Es diferencien de les corones en les quals la difracció es produeix per reflexió i no pas per dispersió. Per això, per tractar-se de llum reflectida, l’aparença és molt més pàl•lida i borrosa.

Consells per a l’observació:

És un fenomen fàcil d’identificar, però que requereix unes condicions molt específiques perquè es produeixi, tot i que no cal que les muntanyes sobre la vall siguin molt altes.

Un fenomen emparentat directament amb l’espectre de Brocken són els cercles d’Ulloa o glòries. En aquest cas, l’ombra es pot observar a un núvol a l’atmosfera lliure i no pas sobre un mantell de núvols confinats a una vall i més o menys uniforme.

Perquè siguin visibles aquest fenòmens, cal que el Sol il·lumini l’observador per la seva esquena.

Fotografies

Espectre de Brocken
Fenòmens òptics Espectre de Brocken. Autor: Jordi Peró