Recuperació històrica d’un tall de veu del Dr. Eduard Fontserè de 1970

  PUBLICADA EL 26/11/2014

L’any 1970 en motiu del centenari del Dr. Eduard Fontserè, director de l’antic Servei Meteorològic de Catalunya, el Dr. José M. Guillén García, director de Radio Barcelona,  li va fer lliurament de la medalla de Radio Barcelona.

Recentment el Servei Meteorològic de Catalunya i en motiu de la celebració del Dia Meteorològic Mundial “La Mancomunitat de Catalunya com a impulsora de l’antic Servei Meteorològic de Catalunya” va reproduir el passat 22 de març a l’Auditori de Cosmocaixa, el tall de veu de l’última entrevista que se li va fer al Dr. Fontserè abans de morir.

Dr. Eduard Fontserè

Transcripció de l’entrevista

– LOCUTOR

“Y al término de la entrega de la medalla de Radio Barcelona vamos a escuchar unas palabras de otro venerable hombre de ciencia, nos referimos a Don José Mª Guillén Garcia, ingeniero, primer director que fue de Radio Barcelona.”

– DR. JOSÉ M. GUILLÉN GARCIA

“Tengo el honor de dar a mi antiguo profesor y amigo el Dr. Fontserè la medalla de Radio Barcelona.”

– LOCUTOR

“Y ahora contesta el ilustre astrónomo Don Eduardo Fontserè que, vamos a recordarlo, va a cumplir el próximo día 1 sus 100 años de vida.”

– DR. EDUARD FONTSERÈ

“Gràcies per aquest obsequi, moltes gràcies també perquè m’han recordat un dels períodes més feliços de la meva vida quan les institucions tècniques de la nostra terra formaven una família y de la qual quan algú ideava un nou progrés pel país tots hi ajudàvem.”

“La radiodifusió meteorològica de Catalunya fou fruit d’un canvi d’impressions.  La ràdio, el servei meteorològic i la xarxa telefònica, tots hi posàvem el màxim interès i en pocs dies fou una realitat el què pels procediments burocràtics habituals hauria estat un procés llarg i carregat de paperassa. Quan ho recordo aquella organització em sembla un somni de senzillesa, en pocs dies foren entrades les nostres noves transistores,  el nostre locutori, la línia telefònica permanent que ens unia a la ràdio i els sistemes d’informació que ens proporcionava per telèfon qualsevol dada que ens convingués. Prou que després ho pagàrem car amb la destrucció brutal del nostre servei meteorològic. Ara tot allò ja és passat, ens resta el dur record i les bones amistats dels quals l’obsequi d’avui és una bella mostra. Gràcies senyors pel vostre obsequi símbol d’una col·laboració tècnica i ciutadana que no trigarà a tornar.”

LOCUTOR

Así lo ha expresado, señoras y señores, el ilustre astrónomo Don Eduardo Fontserè, cabe recordar que él en 1927 instituyó en España el primer servicio meteorológico por radiofonía.

Ha sido un auténtico honor tenerle hoy ante los micrófonos de Radio Barcelona.

Agraïm al sr. Florenci Rey la cessió d’aquest àudio: