Col•loqui internacional de canvi climàtic en zones de muntanya organitzat per l’OPCC

PUBLICADA EL 05/11/2013

La trobada internacional tindrà lloc a Pamplona el 6 de novembre i un dels seus objectius és reunir als actors interessats a la temàtica per l’intercanvi d’experiències i donar a conèixer els resultats del projecte OPCC-POCTEFA

Investigadors, tècnics mediambientals, representants de l’administració i de les institucions regionals, nacionals i europees i actors socials i econòmics es congregaran al Col·loqui Internacional sobre canvi climàtic en zones de muntanya que tindrà lloc a Pamplona el proper 6 de novembre.

Organitzat per l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic i sota el lema “Observar per adaptar-se”, suposa una oportunitat per a buscar sinergies que facilitin el treball col·laboratiu sobre el canvi climàtic en zones de muntanya.

L’adaptació, protagonista de la trobada

Les zones de muntanya s’han identificat com especialment sensibles al canvi climàtic, entre elles el massís pirinenc. Per això, a més de continuar actuant en la reducció dels gasos d’efecte hivernacle, és necessari treballar en el desenvolupament d’eines i mesures d’adaptació davant dels impactes del canvi climàtic.

El canvi climàtic no solament afecta els impactes mediambientals, sinó també totes les activitats desenvolupades en aquestes àrees de muntanya: el pastoralisme, l’agricultura, el turisme d’hivern i l’explotació forestal, entre d’altres.

Així doncs, l’adaptació al canvi climàtic suposa una dimensió clau a tenir en compte a l’hora de plantejar mesures econòmiques i socials als territoris de muntanya.

L’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic

L’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic és una iniciativa posada en marxa per la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) el 2010, finançada pel Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra 2007-2013 (POCTEFA).

Més enllà de realitzar un seguiment de les evolucions del clima a escala transfronterera, l’Observatori té com a objectiu aportar les eines i informacions claus que contribueixin a l’adaptació dels sectors socioeconòmics i dels sistemes naturals més vulnerables del territori pirinenc.

Com a plataforma d’intercanvi d’informació científica, l’Observatori posa a disposició dels investigadors, de les administracions i dels actors econòmics i socials nombroses eines sobre el canvi climàtic als Pirineus a través de la seva pàgina web: www.opcc-ctp.org

L’avenç del programa

La trobada tindrà lloc al Planetari de Pamplona el 6 de novembre amb un programa articulat a partir de dos grans blocs.

D’aquesta manera, les ponències se centraran en zones de muntanya europees, amb l’objectiu de destacar les problemàtiques comunes i les iniciatives transferibles entre les diferents àrees.

Es comptarà amb la participació de l’Agència Europea de Medi ambient (AEMA), la Convenció dels Carpats i la Convenció Alpina, a més de representants del Conseil régional de Languedoc-Rousilllon i de l’Instituto Pirenaico de Ecología (IPE).

A la tarda, es presentarà a la cúpula del Planetari el treball desenvolupat per l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic a través dels seus socis en el marc del seu programa d’acció 2011-2013, en cadascuna de les temàtiques tractades: clima, aigua, boscos, riscos naturals, biodiversitat, teledetecció i adaptació. Per finalitzar el Col·loqui, s’abordarà la qüestió del canvi climàtic en els mitjans de comunicació, un dels reptes actuals.

L’assistència a la trobada és gratuïta, però és necessari acreditar-se. Les inscripcions es realitzaran únicament en línia a la pàgina web següent, on es troba la informació relativa al Col·loqui Internacional:

http://www.opcc-ctp.org/index.php?lang=ca

Programa/ Planetario de Pamplona, 6 de Noviembre. Organiza OPCC, Observatorio Pirenaico del Cambio Climático

10h00 Bienvenida e introducción

Yolanda Barcina, Presidenta de la Comunidad Foral de Navarra y Presidenta de la Comunidad de Trabajo de los Pirineos (CTP)
Gilbert Saboya, Ministro de Asuntos Exteriores del Gobierno de Andorra y Presidente del Organismo Andorrano de Cooperación Transfronteriza
Marc Carballido, Vice-président de la Région Midi-Pyrénées
Ronan Uhel, Jefe de Programa ‘Sistemas Naturales y Vulnerabilidad’ de la Agencia Europea de Medio Ambiente (AEMA)


10h30 Cambios en las montañas

Eduardo Martínez de Pisón, Catedrático Emérito de Geografía Física de la Universidad Autónoma de Madrid


11h15 Pausa café


11h45 Presentación del 5º Informe de Evaluación del IPCC

José Manuel Moreno, Catedrático de Ecología de la UCLM y Vicepresidente del Grupo II del IPCC (Grupo Intergubernamental del Cambio Climático)


12h00 Observar para adaptarse en zonas de montaña transfronterizas

Harald Egerer, Jefe de la Oficina de Enlace de la UNEP en Viena y Secretario Ejecutivo de la Convención Cárpatos

Un representante de la Convención Alpina

Ronan Uhel, Jefe de Programa ‘Sistemas Naturales y Vulnerabilidad’ de la Agencia Europea de Medio Ambiente (AEMA)

Yves Pietrasanta, Conseil régional Languedoc-Rousillon

Juan I. López Moreno, Instituto Pirenaico de Ecología, coordinador del Proyecto ACQWA en los Pirineos


15h00 Observar para adaptarse en los Pirineos

Presentación de los resultados del proyecto OPCC-POCTEFA


17h00 Cambio climático y medios de comunicación. Compañeros incómodos

Bienvenido León

Periodista y doctor en Ciencias de la información, Prof. de la Facultad de Comunicación de la Universidad de Navarra.