25 anys de l’Aiguat de Sant Tomàs (1994)

PUBLICADA EL 10/10/2017

(descarrega’l en format PDF)

Entre el 9 i 11 d’octubre de 1994, ara fa vint-cinc anys, va tenir lloc un episodi de pluja torrencial que va provocar importants riuades i inundacions a bona part de Catalunya, sobretot al prelitoral. Les zones més afectades van ser les conques del Baix Ebre, Siurana, Ondara, Francolí, Gaià, Foix, Anoia, Baix Llobregat, Besòs, Tordera, Daró, Llémena, Fluvià i Cap de Creus. En elles van produir-se danys econòmics valorats en més 15.000 milions de pessetes (90 milions d’euros) i, el que és més important, deu víctimes mortals. Aquest episodi es coneix amb el nom popular de l’Aiguat de Sant Tomàs, ja que el 10 d’octubre és el dia de Sant Tomàs de Vilanova. S’estima que a les muntanyes de Prades van superar-se els 500 mm durant l’episodi.

El present article es basa en un d’anterior sobre aquesta efemèride que va escriure’s en motiu del 20è aniversari de l’episodi publicat el 10 d’octubre de 2014. S’han actualitzat algunes dades, s’ha incorporat nova cartografia i s’han refet els mapes de les reanàlisis meteorològiques per tal de fer-los més entenedors.

El Francolí completament desbordat  per Montblanc
El Francolí completament desbordat  per Montblanc (Conca de Barberà) el 10 d’octubre de 1994 (Font: Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà).
Desembocadura del Francolí al Port de Tarragona
Desembocadura del Francolí al Port de Tarragona (Tarragonès) el 10 d’octubre de 1994 (Font: Generalitat de Catalunya).

Descripció general

A mig matí del 9 d’octubre de 1994 va començar a ploure a les comarques més meridionals de Catalunya. Cap a la tarda la pluja ja queia de forma moderada a pràcticament tot el territori, afectant principalment al prelitoral. Durant la matinada del dia 10 la precipitació va intensificar-se notablement, deixant registres de més de 200 mm en poques hores a les muntanyes de Prades i el Montsant. La pluja torrencial va continuar al llarg de tot el matí a les comarques tarragonines, estenent-se cap a les barcelonines. Al nord-est del país la precipitació no va intensificar-se fins a la tarda del dia 10, moment en què va començar a remetre a la meitat sud (excepte al massís del Port on va continuar plovent). El dia 11 ja només va ploure a les comarques gironines, amb aiguats especialment intensos al Baix Empordà.

Els registres de precipitació van ser extraordinaris a les muntanyes de Prades i el Montsant. També va ploure molt a les muntanyes de l’Alt Penedès, serra d’Ancosa, Sant Llorenç del Munt i Mare de Déu del Mont, així com a la conca del Llémena, l’Empordà i el Cap de Creus. Des de la tarda/nit del dia 9 d’octubre fins al vespre del dia 11 van acumular-se 424,4 mm a Alforja (Baix Camp); 406,5 mm a Cornudella de Montsant (Priorat); 381,0 mm a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i 376,5 mm a Mas de Barberans (Montsià). És molt possible que a la zona de les muntanyes de Prades entre la Mussara (Vilaplana, Baix Camp) i Farena (Mont-ral, Alt Camp) se superessin els 500 mm durant aquest episodi. S’ha de destacar que la gran majoria d’aquesta pluja va caure durant unes 34 hores, tot i que més de la meitat de la precipitació total de l’episodi va concentrar-se en poc més de dues hores. Aquestes dades donen compte del caràcter torrencial de l’Aiguat de Sant Tomàs.

La precipitació caiguda a Catalunya va ser molt irregular, amb valors acumulats molt diferents en observatoris força propers entre ells. Per exemple de les 07 UTC del dia 9 fins a les 07 UTC del dia 10 van registrar-se 250,0 mm a Alforja mentre a la Selva del Camp (Baix Camp), a uns 13 km en línia recta, la quantitat de pluja va ser de només 23,5 mm. O bé, de les 07 UTC del dia 10 fins a les 07 UTC del dia 11 van mesurar-se 218,0 mm a l’Aeròdrom de Sabadell (Vallès Occidental) mentre a Rubí (Vallès Occidental), a uns 9 km en línia recta, van caure 71,5 mm. A la següent taula es mostra un llistat de les precipitacions acumulades superiors als 200 mm a la Xarxa d’Observadors de Catalunya i la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques de l’SMC des de les 07 UTC del 09/10/1994 fins a les 07 UTC del 12/10/1994. Cal esmentar que els valors de precipitació a les estacions meteorològiques manuals es mesuren cap a les 07 UTC, anotant la precipitació recollida durant les 24 hores anteriors i assignant aquest valor al dia anterior en què es realitza la mesura. Per aquest motiu la gran quantitat de pluja caiguda la matinada del dia 10 a molts observatoris consta oficialment com a pluja del dia 9 i no del dia 10. Aquest interval de temps de 24 h que no correspon exactament amb el dia civil, es coneix com a dia pluviomètric.

Precipitació acumulada durant l'aigüat de Sant Tomàs, octubre 1994

Tot seguit es mostren uns mapes aproximats del camp de precipitació total acumulada des de les 07 UTC del 9 d’octubre de 1994 fins a les 07 UTC del 12 d’octubre de 1994 (a tot Catalunya i als sectors litorals i prelitorals del sud-oest i del nord-est), a partir d’una malla a 1 km de resolució espacial (Altava-Ortiz et al., 2016) de dades observades (calculada tenint en compte l’altitud, latitud, longitud i distància al mar de totes les estacions pluviomètriques disponibles). En ser una malla de dades, els valors de precipitació puntuals poden quedar suavitzats a una parcel·la o cel·la d’1 km per 1 km.

La precipitació més abundant es va quedar concentrada per una banda a la zona prelitoral de les comarques Tarragonines (els Ports, el Montsant i les muntanyes de Prades) i per una altra banda la zona litoral de l’Empordà i la serralada Transversal, així com la seva irregular distribució a tot el país. És de destacar l’extensa zona geogràfica on van enregistrar-se més de 200 mm. També pot observar-se com les zones més allunyades de la influència del mar Mediterrani van ser les que van rebre menys precipitació, com ara la Val d’Aran i part de les Terres de Ponent.

Malla d'observacions a 1 km de resolució

Anàlisi meteorològica

La situació meteorològica durant l’episodi va venir caracteritzada per una profunda baixa situada al nord-est de les Açores i un anticicló a l’Europa central, la posició dels quals va ser força estàtica aquells dies. Aquests dos centres d’acció van produir un marcada i contínua advecció d’aire càlid i molt humit del nord d’Àfrica sobre Catalunya a tots els nivells de la troposfera durant uns quants dies: del sud-est en superfície, del sud a 850 hPa i del sud-oest a 500 hPa. L’aire càlid i humit és potencialment molt inestable i la massa d’aire nord-africana empesa cap a Catalunya es va veure obligada a ascendir violentament en topar contra la serralada Prelitoral, produint-se els forts aiguats del 10 i 11 d’octubre. Contràriament a com sol ser habitual en els episodis de pluja torrencial al país, no hi havia gaire aire fred en alçada, ja que el centre de la baixa es trobava molt lluny de Catalunya, així com l’eix central del tàlveg associat a la borrasca. Aquest fet va ser un dels causants principals que els aiguats més forts es donessin a la serralada Prelitoral i no a la costa catalana.

A continuació es presenten els mapes de les reanàlisis del 20CRP (NOAA-ESRL, EUA) del 10/10/1994 a les 00 UTC (mapes de l’esquerra) i a les 12 UTC (mapes de la dreta) per als camps de temperatura, altura geopotencial i vent a 500 i 850 hPa (mapes superiors i centrals). També es mostren els camps en superfície de temperatura a 2 m, pressió al nivell del mar i vent a 10 m (mapes inferiors). En tots ells es poden identificar els trets meteorològics generals de l’episodi  comentats anteriorment.

Mapes de les reanàlisis del 20CRP (NOAA-ESRL, EUA) del 10/10/1994

Danys produïts

Com a conseqüència dels forts aiguats registrats en diferents punts de la serralada Prelitoral molts rius i rieres van patir desbordaments sobtats que van provocar importants danys materials, sobretot a les infraestructures i al teixit industrial. Van desbordar-se els rius Siurana, Cortiella, Montsant, Ondara, Milans, Francolí, Anguera, Brugent, Gaià, Foix, Anoia, Calders, Llobregat, Congost, Besòs, Tordera, Daró i Fluvià, les rieres d’Alforja, Riudoms, Riudecanyes, Maspujols, Mura, Caldes, Tenes i Calonge, així comnombrosos barrancs i rieres del litoral i prelitoral des del Baix Ebre fins a l’Alt Empordà. El pantà de Riudecanyes (Baix Camp), que estava gairebé buit, va omplir-se en tan sols tres hores.

La força de les aigües va endur-se nombrosos ponts, sobretot a la conca del Francolí, deixant diverses viles incomunicades com la Riba (Alt Camp), i va inundar tot el barri del Serrallo de Tarragona (Tarragonès). El complex petroquímic del camp de Tarragona va quedar també negat pel desbordament de les rieres que el creuen. Diversos ponts de les conques del Foix, Llobregat i Besòs també van ser malmesos o destruïts.

Les grans crescudes i desbordaments dels rius i rieres van veure’s afavorits pel fet que els aiguats van tenir lloc després d’una primavera i estiu molt secs a gran part del país, que havien deixat el sòl amb unes condicions de poca capacitat d’absorció. A més els nombrosos incendis forestals produïts a la serralada Prelitoral (Priorat, Segarra, Alt Camp, Vallès, Selva i Alt Empordà) durant l’estiu van deixar molt vessants sense coberta vegetal. Per tot això, bona part de la pluja caiguda va anar a parar directament als cursos fluvials. En aquests indrets el record de l’Aiguat de Sant Tomàs és encara ben viu i molt tràgic com a conseqüència de la combinació dels focs de l’estiu i les inundacions d’aquell octubre.

Enllaços d’interès

  • Arús, Joan (1998): “L’Aiguat del 10 d’octubre de 1994” (Article sobre l’episodi al blog del meteoròleg Joan Arús, membre del Grup de Predicció i Vigilància (GPV) de la Delegació Territorial de l’Agència Estatal de Meteorologia a Catalunya).
  • Aran, Montserrat; Arús Dumenjo, Joan; García, Carmen; López Pérez, José Manuel; Satué, Sara; Vázquez López, Luis A.; Werner, Ernest (1999): “Las inundaciones del día 10 de octubre de 1994“. IV Simposio Nacional de Predicción del Instituto Nacional de Meteorología. Madrid, Instituto Nacional de Meteorología, pp. 111-121 (article de recerca publicat en un congrés intern d’àmbit estatal de l’Institut Nacional de Meteorologia d’Espanya).
  • Revista Cambrils, núm. 279 (octubre 1994): “Rierada històrica” [Diversos articles], pp. 3-10 i  pp. 11-21 (diversos articles sobre els efectes de les tràgiques inundacions pel desbordament de la riera d’Alforja a Cambrils).
  • Diari Digital Tarragona 21: “Vint-i-cinc anys de la riuada del 94: quan el cel ens va caure al damunt”. “Joan Arús: 25 anys del 10 d’octubre de 1994”. “Eduard Marimon: Què va passar aquell 10 d’octubre” (Diversos reportatges especials en motiu del 25è aniversari de la riuada d’octubre de 1994 a les comarques tarragonines, publicat el 10/10/2019).
  • Vídeos amb el patrocini de l’Ajuntament de la Riba (Alt Camp) i confeccionats per J. Ribellas dels violents desbordaments del Brugent i del Francolí del 10 d’octubre de 1994, a partir de diversos vídeos particulars de gent de la Riba: fragment primer, fragment segon, fragment tercer, fragment quart i fragment cinquè.
  • Vídeo del Youtube del desbordament i les inundacions del 10 d’octubre de 1994 provocades pel Francolí a Tarragona elaborat per Tinet (Diputació de Tarragona).