Precaucions en cas de tempesta

A continuació es presenten un seguit de recomanacions per evitar situacions on hi ha risc de veure’s afectat per la caiguda d’un llamp. Si bé podem pensar que aquest risc és reduït, cal tenir present que els més de 65.000 llamps que cauen, de mitjana, cada any a Catalunya no només causen problemes elèctrics, incendis i desperfectes, sinó que també causen la mort de persones, per impacte directe o proper.

Cap guia no pot pretendre aconseguir una seguretat absoluta, però està demostrat que el coneixement del perill del llamp i el fet de seguir una sèrie de pautes simples de conducta farà reduir substancialment el risc que comporta una situació de tempesta.

1. Programa les activitats a l’aire lliure en funció del pronòstic meteorològic

Estàs planificant una activitat a l’aire lliure? Has consultat el pronòstic del temps? Informa’t del pronòstic i estigues al cas de si hi ha un avís de situació meteorològica de perill a la teva zona. Planifica la teva activitat en funció del temps que s’espera i evita exposar-te a una tempesta i al perill que suposen els llamps.

Les activitats a l’aire lliure, en espais oberts, són les que més risc tenen quan arriba la tempesta. Per tant, és important que mestres, monitors, entrenadors, arbitres, etc. tinguin coneixement del perill del llamp i sàpiguen actuar amb celeritat.

2. En cas de tempesta, no dubtis ni un instant, busca refugi!

En sentir tronar o veure llampegar, cal buscar refugi a l’instant. Encara no plou? És igual, el risc ja existeix. Tot el temps que es perd a partir del moment en que hi ha amenaça de tempesta fa augmentar l’exposició al perill.

Quins refugis són segurs?

  • Vehicles tancats (cotxe, autocar)
  • Edificis (casa, pis, escola, pavelló esportiu tancat, refugi de muntanya)
  • Tanca les finestres, desconnecta els electrodomèstics i apaga la llar de foc!
  • No són segurs:
  • Vehicles oberts (bici, barca, tractor)
  • Estructures obertes (glorieta, parada de bus)
  • Tenda de càmping, piscina
  • Arbres aïllats. El bosc no és del tot segur però és millor opció que a camp obert.

En activitats de grup cal establir un responsable del temps, que segueixi la situació meteorològica i que lideri el grup a l’hora de suspendre l’activitat en curs i buscar refugi en cas de tempesta. Els llamps poden caure lluny de la tempesta, ja sigui fora de l’àrea de pluja, i fins i tot més enllà del núvol de tempesta. Per tant, no podem abandonar el refugi just després de que passi la pluja, ja que el perill persisteix. Es recomana no deixar el refugi fins 30 min. després d’haver escoltat l’últim tro.

3.Si no pots refugiar-te, evita els llocs més perillosos

Si no tens temps de refugiar-te i la tempesta et sorprèn a l’aire lliure, cal minimitzar l’amenaça de veure’s afectat pel llamp. Cal evitar els espais oberts, com pistes d’atletisme, platges, parcs, etc. També cal evitar els objectes alts i aïllats, com ara són arbres, fanals o pals de la llum. No et refugiïs mai sota un arbre! Totes les activitats aquàtiques són perilloses: surt de la piscina i asseca’t, torna a port, la pesca pot esperar.

Si la tempesta et sorprèn a la muntanya, cal evitar llocs alts com cims i carenes, però també fons de vall on hi poden haver avingudes d’aigua. Quan hi ha signes de la formació de tempestes, cal girar cua i buscar refugi a cotes més baixes.

4. Minimitza la teva exposició a l’impacte d’un llamp

Si malgrat tot et trobes sota la tempesta, encara ets a temps de prendre un seguit de mesures per evitar atraure els llamps. Hi ha una sèrie d’indicadors que el llamp és imminent, com els cabells de punta o un brunzit com el que se sent a sota d’una línia d’alta tensió.

Si estem en grup, cal que ens dispersem de manera organitzada, sense córrer i evitant situacions de pànic. Ens quedarem a una distància on conservem contacte visual i verbal. Pot semblar un contrasentit, però si algú es veu afectat, la resta del grup el podrà socórrer. Cal tenir present que no ens afectarà només un impacte directe, si no que l’impacte del llamp genera uns gradients de voltatge que ens pot afectar fins a 40 metres del punt d’impacte!

Cal desfer-se del material metàl•lic com piolets, bastons, motxilles amb carcassa, etc. i d’objectes que facin d’efecte punta, perquè poden atraure els llamps.
La millor postura en cas de perill imminent és la que es mostra a continuació. Cal ajupir-se, a la “gatzoneta”. És important ajuntar els peus i tapar-se les orelles per protegir-se del tro.

Posició ajupida per protegir-se
Posició ajupida per protegir-se. Font: Servei d’emergències de Toronto, Canadà.

5. Primers Auxilis

La persona afectada per un llamp pot ser atesa immediatament, la descàrrega no roman en ella. Pot presentar cremades, tenir el sistema nerviós alterat i haver perdut la visió i l’audició. L’efecte més greu d’una exposició al llamp és el de patir una aturada cardio-respiratòria. De fet, si ens trobem en una situació on hi ha un grup de persones afectades, ens hem d’ocupar primer dels que han quedat inconscients, perquè segurament els podrem reviure amb tècniques de reanimació. En qualsevol cas cal trucar a emergències per demanar ajuda mèdica.