Definició:

Cristalls de glaç que durant les fortes radiacions nocturnes es formen damunt les herbes i en general damunt els objectes mal conductors de la calor, els quals es refreden, per sota dels 0 ºC.

En la gelada, l’aigua passa directament de l’estat gasós al sòlid (sublimació). Aquest procés té lloc simultàniament arreu de la superfície afectada, la qual cosa causa que s’hi formin cristalls molt petits i homogenis.

En resum, el procés de formació de la gelada és idèntic al de la rosada pel que fa a les condicions atmosfèriques que la generen, la diferència fonamental és que la temperatura de l’aire, en aquests cas, ha de ser inferior als 0 ºC.

Consells per a l’observació:

Aquest vapor d’aigua sublimat constitueix una massa de glaç en forma cristal•lina que adopta aspectes molt variats: escates, agulles, plomalls, etc.

Tot i que la quantitat d’aigua d’una gelada és escassa, la superfície gelada adquireix una tonalitat blanca moderadament intensa en zones que poden ocupar un ampli territori, que de vegades pot recordar l’efecte d’una nevada minsa. Tanmateix, no hi pot haver confusió, ja que la gelada es produeix en nits serenes i esplèndides, tot i que, naturalment, intensament fredes.

Pels condicionants de la necessitat de temperatura negativa per a la seva formació, la gelada no és habitual en zones costaneres del país i s’esdevé molt més en indrets de temperatures baixes gran part de l’any i d’humitats relatives habitualment elevades.

Fotografies

Gelada
Fenòmens superficials Gelada. Autor: Sergi Corral