Butlletí mensual

Tots els butlletins climàtics mensuals generats a partir del de gener de 2023 presentaran els valors d’anomalia per a la temperatura mitjana i la precipitació mensual que resulten d’usar el període de referència 1991-2020 (els butlletins anteriors usen el període de referència 1961-1990). Consulta aquesta nota de premsa per a més informació.

L’abril ha estat plujós al Pirineu i a bona part de la meitat oriental de Catalunya

Precipitació

Plujós al litoral i prelitoral Central, Pirineu central i Oriental i molt plujós als trams inferiors dels rius Llobregat i de la Tordera. A la resta sec i molt sec a l’extrem sud

Temperatura

Càlid, especialment a àmplies zones de la depressió Central, Prepirineu i del Pirineu oriental

Irradiació solar global

Per sota de la normal a gran part del litoral i del prelitoral Central. Per sobre de la normal al Pirineu, al Prepirineu i particularment a l’extrem sud del país

Mapa de Catalunya del percentatge de precipitació acumulada l'abril de 2024 respecte de la mitjana climàtica

Mapa de Catalunya de l'anomalia de la temperatura mitjana del març de 2024 respecte de la mitjana climàtica
Mapa de Catalunya de l'anomalia de la irradiació solar global del març de 2024 respecte de la mitjana climàtica

Vent

Cap episodi de vent que puntualment hagi superat els 90 km/h.

Situació sinòptica

La primera part del mes amb un domini anticiclònic amb una massa d’aire càlida va mantenir la temperatura molt alta, especialment del 12 al 14 d’abril quan la temperatura diürna va ser més pròpia de la segona meitat de juny. La retirada de l’anticicló cap a l’Atlàntic i la seva disposició nord-sud va afavorir un canvi de masses d’aire i, per tant, de les condicions meteorològiques amb el pas de diversos fronts amb especial atenció al que ha afectat Catalunya entre els dies 26 i 30 d’abril.

Destacat

El 29 d’abril el dia més plujós dels últims dos anys i mig, des del 23 de novembre de 2021, quan un temporal de llevant va afectar de ple Catalunya.

Episodis meteorològics

Temperatura alta del 5 al 8 d’abril: rècord de temperatura mínima d’abril a 27 de les 117 estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades, totes elles ubicades a la depressió Central i als fons de les valls pirinenques.

Episodi de calor del 12 al 14 d’abril: rècord de temperatura màxima d’abril a 28 de les 148 estacions disponibles de la XEMA i de la XOM amb més de 20 anys de dades. La distribució va ser força variada a Catalunya, des del litoral fins a l’alta muntanya pirinenca.

Precipitació entre els dies 26 al 30 d’abril: pas d’un front fred amb una precipitació acumulada que va superar els 150 mm a sectors d’alta muntanya, amb més de mig metre de neu nova. Entre les estacions de la XEMA destaca la de Viladecans (el Baix Llobregat), amb 125,6 mm al llarg del dia 26. Feia 21 anys que no hi plovia tant en un sol dia, des del 9 d’octubre de 2002, quan van caure-hi 139,9 mm, rècord de la seva sèrie de 31 anys.

Puja

Butlletins de mesos anteriors

Podeu accedir als butlletins complets de mesos anteriors, en format PDF.

Històric de cartografia

Per entendre millor els mapes podeu consultar: suport a la interpretació de la cartografia climàtica.