Observatoris Fabra i de l’Ebre
L’àmplia cobertura temporal, completesa, resolució diària i subdiària de les observacions i l’ampli ventall de variables mesurades fan que les dades de l’Observatori Fabra (Barcelona), propietat de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, i de l’Observatori de l’Ebre (Roquetes) constitueixin un dels millors testimonis per a l’anàlisi de la variabilitat i el canvi climàtic registrat a Catalunya.
Tot seguit es mostra l’evolució de la temperatura, la precipitació i la insolació mitjana anual i estacional als dos observatoris. Pel cas de l’Observatori Fabra s’inclou també la pressió atmosfèrica mitjana anual i estacional. Si voleu consultar l’evolució dels índexs climàtics anuals, ho podeu fer a través del Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics 2019 (BAIC).
Observatori Fabra – Evolució de la temperatura, la precipitació, la insolació i la pressió atmosfèrica anual i estacional
Els valors es mostren com a anomalia anual o estacional respecte la mitjana del període de referència 1981-2010. La corba negra correspon a un filtre gaussià de 13 membres.

Observatori de l’Ebre – Evolució de la temperatura, la precipitació i la insolació anual i estacional
Els valors es mostren com a anomalia anual o estacional respecte la mitjana del període de referència 1981-2010. La corba negra correspon a un filtre gaussià de 13 membres.

Més informació
El monitoratge del clima a Catalunya s’avalua a través del Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics (BAIC). L’edició de 2019 es pot consultar per apartats i de forma completa (documents en pdf):
- BAIC 2019 – COMPLET (34 MB)
- Presentació del BAIC 2019 (1 MB)
- Temperatura de l’aire (7 MB)
- Precipitació (4 MB)
- Índexs d’extrems (10 MB)
- Observatoris seculars (8 MB)
- Mar (4 MB)
- Fenologia (3 MB)
- Annex (0,8 MB)
Aquí podeu accedir als butlletins complets d’anys anteriors: